Te korte verkenning

with No Comments

2016 is tweeënhalve dag oud: tijd om op de fiets te springen. Ik wil het jaar goed beginnen en wat nieuwe mountainbikeroutes verkennen in het Duitse Reichswald tussen Groesbeek en Kleef. Met wat trefwoorden en Google vind ik een tocht van 50 kilometer op RideMyMTB. Naast een kort verslag staat er een routekaart en een video op de site. En je kunt zelfs de GPS-track downloaden. Handig!

Ik zet het GPX-bestand op mijn Garmin en spring op mijn mountainbike. Een kwartiertje later, rond half drie, sta ik bij het startpunt van de route. Dicht bij de grens wonen heeft zijn voordelen.

IMG_7234-1024x765Het begin van de route, tevens grens.

IMG_7238-1024x765Modderpoelen genoeg, zelfs bergop.

Het gebied is zeker niet onbekend voor mij, want ik fiets er regelmatig. Toch kwam ik eerder op de een of andere manier nooit veel verder dan het voorste deel. Het bos is prachtig, maar ik raak altijd verdwaald. Nu kan ik mijn Garmin Edge 800 hier de schuld van geven, omdat deze de paden niet weergeeft, maar meer waarschijnlijk ligt het aan mijn richtingsgevoel. Een keer of vijf over hetzelfde pad fietsen is mij niet vreemd. Deze route moet me helpen.

Modder
Met de regenval van de afgelopen dagen en nacht was er aan één ding geen gebrek: modder. Al glibberend en glijdend leg ik de eerste kilometers van de route af. Na nog wat langer zwoegen door de blubber wordt het me duidelijk dat ik met dit tempo niet de hele route kan afleggen voor het donker.
Gelukkig zijn de paden hier en daar ook droog en kan ik wat meer tempo maken. Bergaf lijk ik opeens te vliegen.

IMG_7239-1024x765Een lange afdaling door mooie herfstkleuren.

IMG_7246-1024x765Jagershutten, niet te missen in het Duitse bos.

Veel lange rechte stukken volgen. Saai is het niet, want de hoogteverschillen zorgen voor de nodige afwisseling. Lange klims worden opgevolgd door lange afdalingen. Tussendoor zo nu en dan spannende stukken waarbij je in deze toestand moet oppassen voor de gladde boomwortels die kriskras over de paden boven de grond uitsteken.

Inkorten
De zon zakt steeds verder en met moeite neem ik de beslissing om de grote lus richting Kleef niet meer te fietsen en de route in te korten. Het geploeter door de modder kost veel energie, maar helaas ook te veel tijd. Sneller dan verwacht steek ik de Kartenspielerweg over (een verhard, heuvelachtig, kaarsrecht fietspad door het bos, bekend bij veel wielrenners in de regio) en ben ik weer op bekend terrein. Een lang stuk langs het hoge hek aan de rand van het bos volgt met hier en daar weer flinke modderpoelen. Niet veel later pak ik een mooie, slingerende afdaling het bos uit.

Voor herhaling vatbaar
De route is zeker de moeite waard voor degenen die graag eens afwijken van de uitgepijlde routes in Nederland. Hij is niet al te technisch, maar heeft in verhouding veel hoogtemeters. Bovendien is hij op eenvoudig in te korten, voor afhakers zoals ik.
Poging twee volgt.


IMG_7244

Tip van de dag:
Een Balisto is niet alleen lekker, hij past in één keer in je mond.


 

 

Follow Stephan van Raay:

Photographer

Photographer on a bike, enjoys long distances onroad, varied with the occasional offroad track. www.stephanvanraay.nl

Latest posts from

Leave a Reply